19 juni 2023
Geplaatst door TeamLightyards

Knoop XL omvat het gebied van grofweg het PSV-stadion in het westen tot aan de Dommel aan de oostkant. Nu wonen hier een paar honderd mensen. De komende jaren zal dit groeien naar 15.000. Het zal een plek worden voor wonen, werken, ontmoeten en verblijven. Waar je prettig aankomt met de trein en makkelijk doorreist naar huis, werk, vliegveld of internationale bestemming. Een knooppunt met goede trein- en busverbindingen. 


De grootschalige herontwikkeling van het stationsgebied in Eindhoven betekent dat het bestaande busstation en treinstation worden samengevoegd tot één modern en efficiënt knooppunt. Nodig, omdat Eindhoven uit zijn voegen barst als kennisstad en verbindingen met de regio (zoals bijvoorbeeld ASML) moeten worden verbeterd. Maar ook omdat het stationsgebied een druk gebied is met veel autoverkeer, waardoor het niet altijd even veilig en prettig is voor fietsers en voetgangers. Het nieuwe mobiliteitsknooppunt zal deze problemen aanpakken. 


Kansrijk
Lightyards bevindt zich aan de zuidkant van het station, maar het hele gebied rond het nieuwe station biedt veel kansen: voor kenniswerkers die een woning zoeken, voor innovatieve bedrijven die zich in Eindhoven willen vestigen, voor lokale ondernemers die willen groeien. Dit zal leiden tot meer werkgelegenheid en economische groei in de regio. 


Het zuidelijke stationsgebied
Het zuidelijke stationsgebied loopt grofweg vanaf het Stationsplein tot aan de Dommel en bestaat uit drie delen: Stationsplein (met de drie torens van District-E), Lightyards en EDGE Eindhoven. Stel je voor: een nieuw stadsdeel met een echte skyline, met daaronder een open, groen verblijfsgebied met allerlei voorzieningen, nieuwe wandel- en fietsroutes en een nieuw stadsplein. Centraal gelegen, perfect bereikbaar. Dat wordt heerlijk wonen hier!

 

Fotocredit: Gemeente Eindhoven