20 oktober 2023
Geplaatst door TeamLightyards

Heb jij ‘m al gezien? Op het Stationsplein staat een boom, of is het een bouwwerk? De Many Tree is allebei: een groene installatie die symbool staat voor de vergroening van het centrum en de slimme oplossingen die daarbij een rol moeten spelen.

De Many Tree is hybride: half gebouwd en half gegroeid. De ‘stam’ is gebouwd en de kroon wordt gevormd door groeiende (hop) planten. Je kunt ook zitten op de installatie. De boom is een werk van de in Eindhoven gevestigde architect Joshua Norman Russo van designstudio JNRB. Met zijn werk laat de Australische Norman Russo zien dat er oplossingen zijn om snel groen in een stedelijke omgeving te realiseren. 

Ook in Lightyards zal straks duidelijk te zien zijn dat verdichting van de centrale gebieden in steden samen kan en moet gaan met het toevoegen van veel groen. Denk aan de parkachtige opzet van de openbare ruimte tussen de gebouwen van Lightyards, met zitjes en weelderige beplanting. Maar ook door het toevoegen van daktuinen, groen aan de gevels en op grote terrassen. Het gebouw Lumen wordt zelfs deels om bestaande bomen heen gebouwd: de balkons zijn zo ontworpen dat de bomen aan de kant van de Stationsweg er precies tussen passen. 

Al dat groen is niet alleen belangrijk voor het welbevinden van bewoners en bezoekers, het speelt ook een grote rol bij klimaatbestendigheid en het bevorderen van biodiversiteit in stedelijke gebieden. Slimme, technische oplossingen zoals de Many Tree bieden inspiratie voor plekken waar geen tijd is om op volgroeide bomen te wachten.  

Voor nu is de Many Tree, onderdeel van Eindhoven Design District, nog tot 10 november te bewonderen op het Stationsplein.