26 mei 2023
Geplaatst door TeamLightyards

Op 19 mei vond een lezingenreeks en excursie plaats in het kader van enkele aansprekende hoogbouwplannen in Eindhoven, getiteld Hoog in Eindhoven. Centraal hierbij stond de verdichting in het Eindhovense stationsgebied, waarvan Lightyards een onderdeel is. De bijeenkomst vond plaats in het plangebied van Lightyards, namelijk bij The Social Hub in The Student Hotel (TSH) en werd georganiseerd door EHV-XL in samenwerking met AetA. Verschillende sprekers lichtten hier de plannen toe over de ontwikkelingen die in dit gebied gepland staan. En dat zijn er nogal wat!

Het stationsgebied ondergaat als onderdeel van Knoop XL de komende jaren een grote transformatie, waarbij de nu nog vrij ongezellige en stenige entree van Eindhoven grootschalig wordt verbouwd en er veel verdichting plaatsvindt door het toevoegen van woningen, kantoren en andere levendige functies. Uitgangspunt hierbij is een hoogwaardige groene buitenruimte waarbij ook meer ruimte voor water ontstaat. Door deze plannen zal de skyline van Eindhoven er over een aantal jaren heel anders uitzien!


De verdichting van het stationsgebied is hard nodig, omdat de economie in de Brainportregio en daarmee ook de vraag naar woningen en andere voorzieningen in Eindhoven hard groeit. Het grootste deel van de ontwikkelingen maakt deel uit van “Knoop XL”. Dit omvat het gebied van grofweg het PSV-stadion tot aan de Dommel aan de oostkant van het Centraal Station. Nu wonen hier nog maar zo’n tweehonderd mensen, de komende decennia zal dit groeien naar ca. 15.000. Ronald Rijnen, strategisch adviseur van de Gemeente Eindhoven presenteerde de visie op en missie van Knoop XL vanuit de gemeente.
Namens AM gaf projectontwikkelaar Mark Nellen een presentatie over Lightyards. Mark nam de aanwezigen mee in het ontstaan van het plan en hoe AM het plangebied ten oosten van het Stationsplein gaat omtoveren tot een levendig gebied waar fijn wonen, werken en verblijven centraal staan.
Ook de andere projecten in het gebied werden uitgelicht, zoals District-E (Amvest), VDMA (Being-Timeless-Neoo), De Nieuwe Eindhoven (Stein Ontwikkeling) en de Vierlander (VanWonen).


Skyline
Met District-E, EDGE Eindhoven en Lightyards ontstaat een indrukwekkende skyline in het hart van Eindhoven, pal naast het spoor. De stad gaat letterlijk de hoogte in. De publieke ruimte tussen de gebouwen krijgt tegelijk een nieuwe beleving, met minder verkeer, veel groen en meer levendigheid. Zo ontstaat een verdicht, modern en duurzaam stedelijk gebied.

Na presentaties van de sprekers werd door Sonny Biesmans van TSH een rondleiding gegeven door The Social Hub en werd de nieuwe naam van TSH toegelicht. Vanuit de kamers op de hoogste verdieping waren de diverse plangebieden die eerder die middag door de diverse partijen toegelicht waren goed zichtbaar. 

Bunkertoren
Na de rondleiding gingen de deelnemers door naar de noordzijde van het Centraal Station om een bezoek te brengen aan de onlangs opgeleverde en in gebruik genomen Bunkertoren. Hier kregen de deelnemers een rondleiding van de betrokken architecten van Powerhouse Company. Ook werd het kantoor van GoodHabitz (in de plint) bezocht. Als kers op de taart mochten de deelnemers een kijkje nemen in één van de penthouses op de hoogst gelegen woonlaag, namelijk de 27ste verdieping. Een waanzinnig uitzicht waarbij Eindhoven vanuit de hoogte te aanschouwen was!

Wil je meer weten over de hoogbouwprojecten in de stad? Kijk dan op de website van EHV-XL.