21 april 2023
Geplaatst door TeamLightyards

De bouw is nog niet begonnen, maar de eerste bewoners van Lightyards zijn al gearriveerd! Het zijn nogal springerige en nieuwsgierige types. Heb jij ze al gespot?

De huismus heeft het erg naar zijn zin op en rondom het terrein van Lightyards, zo is gebleken. Het blijkt nu al een prettig leefgebied voor deze soort. Om dit de komende tijd zo te houden wordt een speciale ‘huismustuin’ ingericht.

De tijdelijke huismustuin aan de Stationsweg wordt voorafgaand aan de start van de werkzaamheden onder ecologische begeleiding aangelegd. Met speciale beplanting voor de huismus, zandhopen, strooisel en een watervoorzieningen wordt ervoor gezorgd dat hier een veilige en fijne plek is voor mussen en hun families. Hoe leuk is dat!

De tijdelijke ‘mussentuin’ wordt momenteel in overleg met een ecoloog en gemeente ontworpen. Wanneer de tijdelijke mussentuin gerealiseerd wordt is afhankelijk van het moment waarop de bouw start.

Maar ook na de bouw van de woongebouwen hoeven de vogels niet te verkassen. Juist niet! In de visie van Lightyards is natuurinclusiviteit namelijk een essentieel onderdeel. Er komt veel groen in het gebied, denk aan het parkachtige binnenterrein, de (dak)terrassen en -tuinen en zelfs een secret garden langs het spoor. Bij de inrichting en keuze van het groen wordt rekening gehouden met insecten en dieren, zodat zij zich hier kunnen voeden, nestelen en kunnen schuilen. Een paradijs voor de huismus!

Door het autovrije karakter van Lightyards wordt dit straks niet alleen een groen thuis voor mens en dier, maar ook een oase van rust en stilte in het hart van de stad. Lightyards: een duurzame en groene plek waar iedereen zich thuis voelt, inclusief de huismussen!