14 oktober 2022
Geplaatst door TeamLightyards

Drie brouwerijen staan op de ranglijst van verkiezing van de lekkerste bieren uit Brabant en daar mogen we supertrots op zijn. Want ooit ging het niet zo goed met dit mooie ambacht.

In de 19e eeuw waren in Eindhoven alleen al maar liefst zeven brouwerijen bezig met de productie van gerstenat. Helaas moesten tijdens de Eerste Wereldoorlog veel van deze brouwerijen hun poorten sluiten. De vraag naar laag gistend bier (het pilsje!) vroeg om investeringen waar geen geld voor was. Daar kwam ook nog de mechanisatie bij zoals de stoommachine. Alles werd te duur. Er waren ook brouwerijen die door een tekort aan grondstoffen zoals hop en gerst niet voldoende bier konden produceren. Zelfs de import uit Duitsland en België mocht niet baten. Brouwerij De Haas die destijds in het latere en welbekende V&D gebouw in de binnenstad gevestigd was, was de laatste van de brouwerijen uit die periode die helaas de deuren moest sluiten. Ook al kwam er een ultramodern warenhuis voor in de plaats, een gezellig biertje uit eigen stad was lange tijd niet meer voorhanden.

Maar alles komt goed gelukkig! Er zijn na de Tweede wereldoorlog en vele decennia later in de stad weer nieuwe brouwerijen gestart, die ook vandaag nog met succes de lekkerste biertjes brouwen zoals 100 Watt Brewery en Stadsbrouwerij Eindhoven, beide aan de Bleekweg 1, Van Moll aan de Keizersgracht 16A, Rabauw Brewpub aan de Torenallee 55. Brouwerij het Veem aan de Torenallee 86, Brouwerij Het Rijkshotel aan de Hurksestraat 19, Lux Brewery aan de Herzenbroekenweg 66, Brons Bier aan de Juliusstraat 13, Huisbrouwerij Lindenbergh aan de Generaal van Portlandlaan 2, Brouwerij de Mouterij aan de Gagelstraat.