14 oktober 2022
Geplaatst door TeamLightyards

Drie brouwerijen uit Eindhoven staan op de ranglijst van verkiezing van de lekkerste bieren uit Brabant en daar mogen we supertrots op zijn. Want ooit ging het niet zo goed met dit mooie ambacht.

In de 19e eeuw waren in Eindhoven maar liefst zeven brouwerijen bezig met de productie van gerstenat. Helaas moesten tijdens de Eerste Wereldoorlog veel brouwerijen hun poorten sluiten. De vraag naar laag gistend bier (het pilsje) vroeg om investeringen waar geen geld voor was. Daar kwam ook nog de mechanisering bij. Alles werd te duur. Er waren ook brouwerijen die door een tekort aan grondstoffen zoals hop en gerst niet voldoende bier konden produceren. Zelfs import uit Duitsland en België mocht niet baten. Brouwerij De Haas, destijds in het later welbekende V&D-gebouw in de binnenstad gevestigd, was de laatste van de brouwerijen uit die periode die helaas de deuren moest sluiten. Ook al kwam er een ultramodern warenhuis voor in de plaats, een gezellig biertje uit eigen stad was lange tijd niet meer voorhanden.

Maar alles komt goed gelukkig! Er zijn vele decennia later in de stad weer nieuwe brouwerijen gestart, die ook vandaag nog met succes de lekkerste biertjes brouwen zoals 100 Watt Brewery en Stadsbrouwerij Eindhoven. Maar ook Van Moll, Rabauw Brewpub, Brouwerij het Veem, Brouwerij Het Rijkshotel, Lux Brewery, Brons Bier, Huisbrouwerij Lindenbergh en Brouwerij de Mouterij. Proost!