12 augustus 2022
Geplaatst door TeamLightyards

Ter hoogte van de kruising van de Emmasingel en de Mathildelaan lag in de middeleeuwen de stadsgracht van de stad. De gracht met stadspoort was onderdeel van de verdedigingswerken van Eindhoven, net als de Woenselse Poort (foto). De stadspoort ligt onder het 18-Septemberplein. Wat je anno 2022 nog in de bodem van de binnenstad kunt vinden aan overblijfselen, ondek je als je er gaat graven voor groot onderhoud of bij nieuwbouw. De werkzaamheden aan de Emmasingel zijn nu achter de rug. De gedane vondsten zullen allemaal publiekelijk worden tentoongesteld in museum Het Erfgoedhuis, gevestigd op het NRE-terrein.

In de middeleeuwen werd zo ongeveer alle afval in de gracht gegooid, van kapot serviesgoed en aardewerk tot botten van geconsumeerde stukken vlees. De archeologen kunnen precies zien wat voor vlees de Eindhovenaren in die tijd het liefste op hun bord hadden en welke voorwerpen ze gebruikten bij het koken, bakken en braden. Uit de opvulling van de gracht zijn grondmonsters genomen waarin mogelijk resten van stuifmeel en zaden bewaard gebleven zijn. Zo kan het hele landschap van de middeleeuwen in kaart worden gebracht. De gemeente wil behalve de binnenstad ook het stationsgebied in kaart brengen. Zo kom je precies te weten op welke grond je woont of wandelt én hoe er werd geleefd  en onder welke omstandigheden.