6 oktober 2022
Geplaatst door TeamLightyards

De Architekten Cie. is een full service Nederlands architectenbureau met een internationaal werkveld. Ons bureau staat voor integrale, stedelijke en inclusieve ontwerpen. Wij hebben de ambitie om duurzame omgevingen te creëren voor opdrachtgever en gebruikers én voor de gemeenschap en cultuur waarbinnen onze ontwerpen worden gerealiseerd. De Architekten Cie. heeft meer dan 30 jaar ervaring in de realisatie van gebouwen en gebieden, van schetsvoorstel tot uitgewerkt ontwerp.

Omdat we zeer benieuwd zijn hoe dit project tot stand is gekomen en welke criteria een grote rol hebben gespeeld, ging Team Lightyards voor u in gesprek met Jan-Willem Baijense, architect. Lees hieronder het gehele interview. Op de foto Jan-Willem Baijense.

Hoe zijn jullie bij Lightyards betrokken en sinds wanneer? De gemeente Eindhoven zocht inspiratie om de braakliggende terreinen ter hoogte van het station te bebouwen. Dat is al lang geleden, rond 2008. Die ontwerpen zijn, met name door de bankencrisis, lang in de koelkast blijven liggen. Op enig moment was er echter vanuit de gemeente Eindhoven urgentie om bij het centraal station een hotel te bouwen en mocht in 2015 met het eerste gebouw van het plan, The Student Hotel, worden gestart. Naast The Student Hotel zijn wij verantwoordelijk voor de ontwerpen van Highlight, Lumen en Connector.

Wat is de samenhang tussen deze gebouwen en hoe vullen ze elkaar aan? De gebouwen – Lumen, Highlight, Connector en The Student Hotel - hebben een relatie met elkaar, ondanks de hoogteverschillen van resp. 50, 75 en 28 meter. Vergelijk ze met een dambord waar de witte en zwarte vakken schuin tegenover elkaar staan. In plaats van wit en zwart hebben we hier per gebouw gespeeld met gele óf rode stenen en krijgen de gevels vervolgens een verticale óf horizontale belijning.

De stenen worden gemaakt van natuurlijke, ceramische grondstoffen die de warmte vasthouden. Balkons zullen, vooral omdat elk gebouw flink de hoogte in gaat, robuust zijn zonder dat dat gaat opvallen. Door de aanvulling van natuurlijk groen zal de gehele uitstraling verzachten en expressiever worden.

De gebouwen hebben onderling samenhang, maar het totale plan heeft ook samenhang met de architectuur van het stationsgebouw van het centraal station. We hebben de hoogte van de entree mee laten lijnen met de plint en eerste verdiepingen van het hotel en appartementsgebouw Lumen. Er is dus alom sprake van samenhang, ook met de nabije omgeving. Het is jammer dat The Student Hotel nog als enige gebouw in dit gebied staat. Als het totale plan gerealiseerd is, zal pas echt opvallen hoe mooi het past in de omgeving.

Wat was uiteindelijk de grootste uitdaging in het ontwerp? Er waren meerdere uitdagingen. Maar de grootste uitdaging, ja die gaat toch wel om het volharden. Je moet een lange adem hebben.

Als je als architectenbureau 15 jaar met dit stukje Eindhoven bezig bent en diverse creaties geprobeerd hebt, dan ga je ervoor dat het plan doorgaat. Dit volharden hebben we ook te danken aan de gemeente Eindhoven. Die heeft in alles uitstekend meegewerkt, onder meer door een supervisor aan te stellen die een perfecte keurmeester bleek. Met hem (Kees Christiaanse van bureau KCAP) hebben we de samenhang bekeken. Hij heeft ons productief gehouden. Erg fijn om zo iemand naast je te hebben. Ook het samenwerken met landschapsarchitect ZUS vonden wij zeer geslaagd. We zijn als architectenteam beslist erg blij over het feit dat het ontwerp van de openbare ruimte integraal wordt aangepakt. Dat zowel Lightyards, Edge, District E en het Stationsplein als één geheel worden gezien.

Wat voor effect heeft jullie ontwerp straks op de woonkwaliteit van de bewoner(s)? Het wordt een sprankelende omgeving met knusse appartementen. Je zou in de grotere appartementen met een klein gezin kunnen wonen of een gezin stichten. Wie een volwassen kind heeft, weet dat kinderen in deze omgeving zo dicht bij de binnenstad nog graag wat langer thuis willen blijven wonen. Dus deze gezinnen kunnen zich hier ook vestigen.

Ook zeer belangrijk: we hebben in het plan kansen voor collectiviteit ingebouwd. Om te voorkomen dat bewoners elkaar niet vaker zullen tegenkomen dan een keer in de lift, is het van groot belang dat ze elkaar elders in het gebouw kunnen ontmoeten. Daarom zijn in de plint collectieve ruimtes ontworpen om bewoners en overige gebruikers van de gebouwen met elkaar in contact te laten komen. In dit plan staat kwalitatief wonen voorop en zal iedereen zich thuis voelen.

Waar kijken jullie het meest naar uit bij de realisatie van Lightyards? Hoe dat geheel van gebouwen in combinatie met de beplanting en Gender eruit gaat zien!