Het begin van Lightyards is er. Met The Student Hotel is de toon gezet. Maar in Lightyards worden nog drie gebouwen ontwikkeld. Twee woongebouwen en één kantoorgebouw. Op de plek van het tijdelijk parkeerterrein komen maximaal 242 appartementen van ca. 40m2 tot ca. 150 m2, in twee woongebouwen. De lage woontoren bestaat uit luxe koopappartementen in combinatie met commerciële ruimten op de begane grond. In de hogere toren komen met name compacte tot middelgrote appartementen.

Parkachtig en vol leven

De gebouwen komen in een parkachtige opzet, met veel groene aankleding. Na een werkdag blijf je hier nog even hangen voordat je richting je appartement gaat. Er is een openbare binnentuin met zon, schaduw, groen en bomen. Aan de spoorzijde wordt de omgeving speels en groen, door hoogteverschillen krijgt dit ook een verrassende invulling. De nestvoorzieningen in het groen en aan de gevels zorgen in het voorjaar voor vers vogelgekwetter.

De entree van Lightyards aan het Stationsplein bestaat uit The Student Hotel en het nieuwe - niet te missen - kantoorgebouw met een gevel van rode, keramische elementen. Hier is ook ruimte voor moderne horecaconcepten en andere voorzieningen. The Student Hotel is nu al een echte hotspot met op de begane grond een bar, restaurant en terras. Via deze levendige entree loop je door in de richting van de Dommel naar het binnenhof tussen de woongebouwen.

Ten zuiden van Lightyards komt water: het riviertje de Gender wordt teruggebracht en loopt als een stadsgracht langs de zuidkant van het gehele zuidelijke Stationsgebied. Hier wandel je even met de hond of drink je nog net een lekkere koffie to go voordat je op de trein stapt naar je werk.

Het binnengebied tussen de gebouwen is autoluw. De bereikbaarheid is natuurlijk ideaal met het treinstation en overig HOV (Hoogwaardig Openbaar Vervoer) op loopafstand. Alle voorzieningen in de stad zijn bereikbaar binnen 15 minuten lopen of fietsen. Het parkeren wordt voor zowel de woongebouwen als The Student Hotel ondergebracht in een ondergrondse parkeergarage onder de beide woongebouwen. Je fiets kun je daar ook kwijt. De expeditie (bevoorrading) van het kantoorgebouw zal aan de kant van het spoor plaatsvinden. In het hart van Lightyards zal je daarom alleen lopende mensen zien en geen auto’s.